Ad sense

czwartek

młoda kapusta zasmażana

Taką młodą kapustę, poszatkowaną, ugotowaną w lekkim sosie, zagęszczoną zasmażką, kiełbaską i doprawioną koperkiem zawsze robiła moja mama. Przepyszny, wiosenny dodatek do dań. Jest smaczna, pożywana, rozgrzewającą i sycąca.




Składniki:
  • 2 główki młodej kapusty
  • 2-3 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1-2 ulubione kiełbaski lub kawałek boczku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • pęczek koperku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz


Przygotowanie:
Kapustę myjemy i szatkujemy. Na dno garnka wlewamy trochę wody, wrzucamy kapustę i dusimy około 10 min.
Cebulę oraz kiełbaskę lub boczek siekamy i smażymy na oleju. Dodajemy do kapusty, mieszamy i dusimy jeszcze 10 minut.
W tym czasie przygotowujemy zasmażkę. Masło roztapiamy na patelni, wsypujemy mąkę i mieszamy aby uzyskać mieszankę bez grudek. Gdy się lekko zrumieni dodajemy do kapusty i mieszamy. Chwilkę gotujemy i gotowe! Na koniec wsypujemy poszatkowany koperek. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz